Vertegenwoordigers van alle permanente lidstaten van Caricom, een handelsorganisatie van Caribische en Latijns-Amerikaanse landen, hadden vorige week een bijeenkomst over het  bepalen van een schadevergoeding die zal worden geëist van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, voor hun aandeel in de Atlantische slavenhandel. 

Ralph Gonsalves, premier van Saint Vincent, sprak van een “fundamentele” kwestie, “bepalend voor onze tijd”, aldus persbureau Novum.

“De Europese landen die deelnamen aan de veroveringen, kolonisatie, genocide en slavernij in onze Cariben moeten bijdragen aan het herstel van hun historische fouten”, aldus de premier tijdens de conferentie in Saint Vincent en de Grenadines.

Economen adviseren

Het vaststellen van het bedrag van de schadevergoeding is van vitaal belang om tot een vergelijk te komen over de voortslepende erfenis van de slavenhandel in de regio, aldus de vertegenwoordigers. Historici en economen zullen hen in dit proces bijstaan.

Aan wat voor bedragen de Caricom-landen denken is nog onduidelijk. Gonsalves en Verene Shepherd, voorzitter van de nationale commissie in Jamaica, zeiden eerder dat Groot-Brittannië de Britse plantagehouders in de Cariben in 1834 (het jaar dat de Britten de slavernij afschaften) 20 miljoen pond betaalden als schadevergoeding voor gederfde inkomsten. Dat bedrag staat gelijk aan 200 miljard pond (omgerekend 238 miljard euro) nu.

Als de voormalige kolonisatoren niet van zins zijn met geld over de brug te komen, overweegt Caricom de stap naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Ontwikkelingen in Nederland

Er was veel protest toen het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) werd afgeschaft, wegens subsidiestop. Sindsdien houdt dit onderwerp steeds meer de gemoederen bezig in Nederland.

Zo is er onderzoek gedaan naar de invloed van slavernij op de Nederlandse economie. Ook wil topadvocaat Gerard Spong zich wel wagen om een schadeclaim tegen de Nederlandse staat in te dienen.

Bekijk ook de reportage van het tv-programma Altijd Wat waarin de financiële kwestie van dit deel van de vaderlandse geschiedenis aan bod komt:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl